Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok

Volati förvärvar Akademibokhandeln och Bokus

VD Mårten Andersson ger sin syn på Volatis förvärv av Sveriges ledande bokhandelsaktör, Akademibokhandeln. Han avslöjar även sina favoritförfattare och varför han tror böcker har en ljus framtid.

Varför köper Volati Akademibokhandeln?

Det känns fantastiskt roligt att Volati får möjlighet att förvärva Akademibokhandeln och näthandeln Bokus. Det är en mycket välskött verksamhet som har lyckats ta tillvara möjligheterna i en bransch i förändring och skapa ett attraktivt kunderbjudande både digitalt och i butik. Att de har gjort ett bra jobb fick vi ett tydligt bevis på nyligen när Akademibokhandeln utsågs till årets butikskedja i Retail Awards 2017! Akademibokhandeln är också ett typiskt - Volatiförvärv som passar perfekt med vår strategi att förvärva bolag med etablerade marknadspositioner och starka kassaflöden till en värdering som vi bedömer som rimlig.

Vad tror du om bokhandelns framtid?

Det är tydligt att berättelsen står sig stark, även om formerna för hur vi tar den till oss och hur vi köper den förändras och utvecklas. Ibland vill man läsa en bok, ibland passar paddan bättre och ibland vill vi lyssna. Nätet ger en bredd och ett djup på utbudet. Men många älskar precis som jag att gå in i bokhandel och titta runt bland hyllorna. Läsa personalens små lappar som lyfter fram guldkorn som man annars skulle missat.

Böcker är den kategorin som kommit längst i den omvandling av retail som vi alla ser. Och just det faktum att boken har blivit tillgängligare i olika fomat och i olika kanaler tror jag är det som gör att vi som konsumenter handlar mer och att handeln faktiskt växer. Att Akademibokhandeln har skapat så attraktiva och effektiva erbjudande för både butikshandel och näthandel tycker jag är en styrka.

Hur ser du på Akademibokhandelns roll för bokläsandet i Sverige?

Mårten Andersson, VD Volati

Mårten Andersson, VD Volati

Akademibokhandeln har en mycket viktig roll i samhället! Och vi anser att de har och vill ta ett stort ansvar för boken och berättandet. Jag tycker deras vision om att alla ska få uppleva läsglädje varje dag, sammanfattar det bra. Akademibokhandeln vill också bidra till ett demokratiskt samhälle där alla kan utbyta tankar och åsikter och vara ett nav i kulturlivet, en mötesplats, ett ställe där barnen sporras att utveckla sin läsförmåga och där all världens litteratur görs tillgänglig för alla. Och man vill att böcker i alla format ska finnas där människorna rör sig, i butiker och på nätet. Jag kan inte mer än helt och fullt instämma i denna vision.

Hur kan Volati stötta Akademibokhandeln i utvecklingen framåt?

Akademibokhandelns ledning och medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb med att utveckla verksamheten i en tid när bokhandelsmarknaden har genomgått stora förändringar. VI ser nu fram emot att tillsammans med ledningen fortsätta den resan och bidra inom de områden där Volati kan tillhandahålla kunskap och erfarenheter . Vi ser också att Akademibokhandeln kommer att kunna bidra med viktig kunskap och erfarenhet till våra affärsenheter inom affärsområdet Konsument, inte minst inom digital försäljning och kunddatabaser.

Vad betyder böcker för dig?

Precis som för de flesta har böcker varit en viktig del i mitt liv, både under uppväxten och för inspiration, kunskap och utveckling sedan dess. Periodvis läser jag mycket och mindre under andra tider. Det brukar bli ungefär 10-15 böcker per år.

Senast lästa bok? "En tid för allt" Karl Ove Knausgård.

Favoritförfattare? Sven Delblanc.

Senast köpta bok – vilken och hur köptes den? Jag köpte "Trälarna" av Sven Wernström i Akademibokhandeln till min 12 åriga son. Jag tror han tyckte den var något för "tjock".

Föredrar du läsa på papper, i padda eller lyssna? Jag föredrar att läsa på papper.

Läs pressmeddelandet

Har du det vi söker?

Vi söker ständigt nya förvärv, dels tilläggsförvärv till befintliga affärsenheter och dels förvärv som kan utgöra nya affärsenheter i Volati.

Kontakta oss

Årsstämma 2018

Volati AB (publ), håller årsstämma onsdagen den 16 maj 2018 klockan 15.30 på Nalen, David Bagares gata 17 i Stockholm.

Läs om årsstämman

Kvartalsrapport

Volatis VD Mårten Andersson och CFO Mattias Björk presenterar första kvartalet 2018 den 9 maj 09.00.

Se presentationen här

Pressmeddelanden.

Läs fler pressmeddelanden
Läs fler koncernnyheter
Lediga tjänster inom koncernen

Prenumerera på börsinfo