Förvärvsexempel

Tornum

Tornum - det första steget.

Första stora steget till dagens Volati togs med förvärvet av spannmålstillverkaren Tornum år 2004. Vi hade i analysen sett goda tillväxtmöjligheter för Tornum i Östeuropa. Med stöd av bland annat en lyckad vd-rekrytering och en ny ledningsgrupp kunde expansionsplanerna förverkligas och Tornum tredubblade omsättningen under perioden 2004-2008. Tornum är fortfarande kvar inom Volati och är idag den största torkleverantören i Europa och en av de största inom sitt segment inom spannmålsanläggningar.

Med Tornum praktiserades också för första gången flera av de bärande idéerna bakom Volati: bolaget var finansiellt stabilt, samtidigt som det fanns potentiella tillväxtmöjligheter och utrymme för att, med ny ledning, utveckla bolaget även i andra avseenden. Ytterligare en faktor var bolagets branschtillhörighet, spannmålstorkar: Det är lättare att hitta ett rimligt värderat bolag i sektorer som inte tilldrar sig störst intresse och som attraherar kapital som styrs mer av hjärna än av hjärta.

Lomond Industrier/Salix Group

"Oj, är Lomond till salu?"

Patrik Wahlén minns tydligt hur glad och överraskad han blev när han i mars 2015 fick veta att Lomond Industrier (nuvarande Salix Group) sökte nya ägare. Patrik såg genast potentialen i Lomond, en välskött och växande företagsgrupp med starka varumärken inom den nordiska järn- och byggfackhandeln. Det stod tidigt klart att förvärvet av Lomond skulle bli det största hittills för Volati.

Det är ingen överdrift att säga att Lomond är proffs på logistik. Navet är det gemensamma distributionslagret för Thomèe och Habo i Malmö. 15 000 orderrader hanteras varje dag. En av storsäljarna är Habos dörrhandtag – 100 000 par i månaden passerar centrallagret innan de skickas till kunder som XL-bygg, Woody, Beijer eller andra stora bygg- och järnhandlarkedjor i Norden.

Ett stort antal dokument granskades i due dilligence-processen för att säkerställa att Lomond höll den kvalitet som förväntades. Som i alla affärer fanns en del frågetecken som behövde rätas ut. Det var en komplex affär som skulle slutföras på kort tid men i slutet av maj kunde alla papper skrivas på och Lomond Industrier hälsas välkomna till Volatifamiljen.

Lomond la grunden till Salix Group som idag driver, utvecklar och förvärvar verksamheter med produkter inom bygg och industri, primärt beslag, förnödenheter, insatsvaror och emballage. Här finns dessutom ett starkt erbjudande bestående av produkter för hem och trädgård samt lant- och skogsbruk. Genom fortsatta och selektiva förvärv ingår idag flera bolag i gruppen som tillsammans bedriver verksamhet i en rad länder.

T-Emballage

Stolta över att få ta över stafettpinnen

Den 10 november 2017 förvärvade Volati familjeföretaget T-Emballage med bas i småländska Vetlanda.

Se presentationsfilmen om T-emballage »

- T-Emballage hade länge funnits på vår "guldlista" över bolag vi helst ville förvärva. Det är ett verkligt välskött bolag med gott renommé i branschen, bra produkter och god lönsamhet. Vi är stolta över att få ta över stafettpinnen i Håkan och Elisabeth Thuressons livsverk, säger Patrik Wahlén, grundare och styrelseledamot i Volati. T-Emballage var egentligen ute efter att själva göra tilläggsförvärv som ett sätt att bredda verksamheten. I mötet med Volati föddes tanken på att det istället fanns stora utvecklingsmöjligheter genom att vara en del av Volatikoncernen. – Tycke uppstod redan vid vårt första möte och vi upptäckte att vi hade gemensamma värderingar och en gemensam syn på företagande. Vi såg att en försäljning till Volati kunde vara ett sätt för T-Emballage att utveckla verksamheten och jag är helt trygg i att det här är en bra affär både för företaget och för personalen, säger Håkan Thuresson, tidigare huvudägare i T-Emballage.

Ettiketto Group

Fem tilläggsförvärv på 1,5 år!

2011 blev Ettiketto en del av Volati, sedan dess har Ettiketto gjort en stark resa genom ett antal tilläggsförvärv. Förvärvsresan började i juni 2020 då man anskaffade Helsingborgsföretaget Beneli AB och fortsatte senare samma år då även Märkas AB kunde räknas in i gruppen. Ettikettos tredje synergistiska tilläggsförvärv genomfördes i juni 2021 när man förvärvade StrongPoint Labels. Då stärkte gruppen sitt erbjudande på den svenska marknaden betydligt samt att ett strategiskt viktigt insteg på den norska marknaden kunde göras.

Ett ytterligare kliv tog Ettiketto i november 2021 genom förvärv av Jigraf AB, och bara några månader senare, i januari 2022, stod det femte tilläggsförvärvet för Ettiketto klart som var norska Skipnes Etikett AS. Skipnes kunde stärkta Ettiketto Groups marknadsposition i Norge ytterligare och blev därmed en av landets ledande etikettproducenter.

De fem tilläggsförvärv som Ettiketto gjort på den korta tiden mellan juni 2020 och januari 2022 har stärkt Ettikettos marknadsposition i Norden och skapat värde genom synergier. Att identifiera potentiella förvärvskandidater som kan förstärka verksamheten genom synergistiska fördelar har varit ett vinnande koncept för Ettiketto. Samtliga förvärv var helt i linje med tillväxtstrategin och den tänka geografiska expansionen.

– Volati har en uttalad ambition att bygga starka affärsenheter som kan utvecklas genom förvärv. Målet är att några av dem på sikt ska utvecklas till egna affärsområden inom Volatikoncernen och Ettiketto är ett bra exempel på detta. Förvärven passar väl in i Ettikettos tillväxtstrategi och stärker oss som helhetsleverantör av etikettlösningar, säger Nicklas Margård, chef för affärsområde Industri.

Har du det vi söker?

Vi söker ständigt nya förvärv, dels tilläggsförvärv till befintliga affärsenheter och dels förvärv som kan utgöra nya affärsenheter i Volati.

Våra affärsområden

Volati är en industrigrupp organiserade i de två affärsområdena Salix Group och Industri.

Delårsrapport Q1

Volati presenterar delårsrapport för januari-mars 2022.

För investerare

Vi förser investerare, analytiker och andra intresserade med tydligt och aktuell finansiell information.